DIDAM/OUD-DIJK. Schutterij St. Isidorus in Oud-Dijk heeft dit jaar voor zo’n tweeduizend voedselpakketten van de voedselbank groenten geteeld. Cliënten van de Voedselbank Montferland kregen daardoor drie tot vier porties verse groenten per week.
Sinds juli oogstten de vrijwilligers van de schutterij de op een stuk land aan de Fluunseweg verbouwde groenten, zoals sla, rode kool, andijvie en bloemkool. Elke vrijdagochtend gingen ze er volop aan de slag, zodat de cliënten van de voedselbank ’s middags de verse groenten in hun pakket meekregen.
„We kunnen nu nog vier weken boerenkool en prei leveren en dan is het op”, zegt voorzitter Xaf Hendriksen van de schutterij. In totaal zijn er zo’n 7.500 stuks groente van het land gekomen.
Met het verbouwen van groenten voor de voedselbank besloot St. Isidorus begin dit jaar om een oude maatschappelijke taak op te pakken. Heel vroeger zorgden schutterijen voor mensen die arm waren.
De aanleiding om met het voedselproject te beginnen is het Landjuweel, een groot tweedaags Gelders schutterstreffen dat St. Isidorus in 2017 organiseert. De Oud-Dijkse schutterij besloot in totaal drie seizoenen lang groenten te verbouwen. Ze krijgen daarbij hulp en begeleiding van de tuinders Jan Gesthuizen en Frenk Polman.
Eigenlijk was het de bedoeling om niet alleen het grote stuk land bij de woning van Xaf Hendriksen aan de Fluunseweg hiervoor te gebruiken. Ook andere leden zou worden gevraagd op grond bij hun huis aan de slag te gaan. Maar er is toch besloten daarvan af te zien.
Ton Banning van St. Isidorus: „Er komt toch wel meer bij kijken dan alleen het beschikbaar hebben van grond. Er is begeleiding nodig om een goede planning te maken, zodat je een doorlopende aanvoer van groenten hebt.”
● ● ●
Niet alleen de voedselbankcliënten hebben er baat bij, ook voor de schutterij is het project goed
Zo’n 32 vrijwilligers hebben meegeholpen. Gemiddeld waren er op een oogstdag zo’n zeven tot acht aanwezig. Niet alleen de voedselbankcliënten hebben er baat bij, ook voor de schutterij is het project goed. Banning: „Het vergroot de betrokkenheid binnen de vereniging.”
Volgend jaar willen Hendriksen en Banning eerder beginnen met telen. Eind april moet toch al de eerste oogst van het land kunnen komen, meent Hendriksen.
In principe stopt de Oud-Dijkse schutterij over drie jaar met het voedselproject en is het de bedoeling dat een ander het overneemt. Een belangstellende heeft zich al wel gemeld, aldus Hendriksen.
Willy Polman van de Voedselbank Montferland laat weten heel blij te zijn met de hulp van de schutterij. „Er zijn geen woorden voor. Het is superpositief en dan in de overtreffende trap.”
De Gelderlander, datum 17-12-2015,