Schutteren is meer dan alleen feest vieren en bier drinken. Al eeuwenlang hebben schutterijen ook een maatschappelijk functie. De begeleiding van processies, het beheer van algemene gronden en de zorg voor de weduwen en armen behoorden lange tijd, en vaak nog, tot de taken van de schutters. Zo werd na de oogst van het voedsel op de ‘gemeinde gronden’ een deel van de groenten en het fruit verdeeld onder de armen.
Schutterij St. Isidorus ziet in het Landjuweel 2017 een mooie gelegenheid om die eeuwenoude maatschappelijke taken in een nieuw schuttersjasje te steken. Onder het mom van Maatschappelijk Verantwoord Schutteren start ze in 2015 met een project voor de Voedselbank Montferland.
De Voedselbanken bekommeren zich, net als de schutterijen toen, over de armen en hulpbehoevenden van nu. Dat doen ze door wekelijks voedselpakketten te verstrekken. In deze voedselpakketten ontbreken echter vaak verse groenten en fruit. Daarom vragen we onze leden en schuttersvrienden de komende jaren een stuk(je) grond beschikbaar te stellen om hierop groenten en fruit te verbouwen voor onze eigen ‘naobers’. Mensen die het nodig hebben en misschien gewoon bij ons in de buurt wonen.
Daarmee willen we in het zaaiseizoen van 2015 starten. Zo kunnen we voor het Landjuweel 2017 drie keer zomergroenten oogsten en twee keer wintergroenten. Juist aan wintergroenten is bij de Voedselbank veel behoefte. Naast mensen die hun grond beschikbaar willen stellen en het telen van de groenten op zich willen nemen, zijn er voor het project ook sponsoren nodig. Bedrijven of particulieren die onder andere zaaigoed, bemesting en verpakkingsmateriaal beschikbaar willen stellen.
Het project ‘Telen van groenten en fruit voor de Voedselbank Montferland’ moet op de zaterdag van het Landjuweel 2017 uitmonden in een culturele manifestatie met maatschappelijk relevantie. Een dag waarop onze kernwaarden ‘Broederschap’, ‘Trouw’ en ‘Dienstbaarheid’ hoog in het vaandel staan.
Zie ook:
De Gelderlander: Schutterij Oud-Dijk gaat groente telen voor voedselbank