Jeugd schildert mee aan Landjuweel-kunstwerk

[Montferland Journaal 5 november 2017, Natasja Scheerder]

Zo’n twintig kinderen schilderden tijdens het Gelders Landjuweel in Oud-Dijk mee aan een kunstwerk voor burgemeester Peter de Baat van Montferland. Vorige week dinsdag boden schutterij St. Isidorus, kunstenares Ineke van Geemen, haar zoon Robin en drie Old-Diekse agrariërs het kleurrijke schilderij aan hem aan in het gemeentehuis.

DIDAM – Het maken van het kunstwerk was één van de onderdelen van de agrarische kinderspelen op het terrein van het Gelders Landjuweel, dat eind juni werd gehouden. “Wij waren verantwoordelijk voor de organisatie van de kinderspelen tijdens het evenement”, vertelt agrariër en schutter Theo Holleman. “Omdat we zelf niet zoveel verstand van kunst hebben, is kunstenares Ineke van Geemen gevraagd ons te helpen. Zij heeft haar roots in Oud-Dijk.” Van Geemen legde de basis voor het kunstwerk.

Alle kinderen op het Landjuweel-terrein mochten haar vervolgens helpen om het schilderij in te kleuren. “Het was kinderlijk eenvoudig, als je je boerenverstand maar gebruikte”, zegt ze. Zo moesten de buurtschap Oud-Dijk, de schutterij, het thema ‘naoberen’ en het boerenleven terugkomen in het schilderij, vond Van Geemen. “Op het schilderij is de commandant van de schutterij bijvoorbeeld in overleg met de boeren”, legt Van Geemen uit. “Verder komt er een buurman helpen met de tractor, is er een boer aan het werk voor het Voedselbank-project van St. Isidorus, zie je het kunstwerk ‘de vendelier van St. Isidorus’ terug in het schilderij en zijn er wat boerderijbeesten geschilderd.” De burgemeester constateerde zelfs een koe met blauwe hoeven. “Dat lijkt me een hippe Isidorus-koe”, zei hij, verwijzend naar de schutterij en Hippekoeien van melkveehouder Karolien Hupkes uit Oud-Dijk. Ook toonde hij zich verheugd met het cadeau. “Het krijgt straks een mooie plek beneden in de expositieruimte van het gemeentehuis.”

V.l.n.r. Theo Holleman, Tanja Loeff, Xaf Hendriks, Sandra Loeters-Aarntzen, Jan Gesthuizen, burgemeester Peter de Baat, Robin van Geemen, Bas Loeters, Ineke van Geemen en Karolien Hupkes. (foto: PR)

Updated: 7 november 2017 — 17:58