Schutters icoon Hend Wolbrink overleden

Ons wit en blauw kleurt grijs en grauw

In memoriam Hend Wolbrink
* 9 augustus 1942              † 16 maart 2020

Op 16 maart bereikte ons het droevige bericht van het overlijden van ons erelid Hend Wolbrink. Na een langdurige ziekte waar hij op bewonderenswaardige wijze mee is omgegaan is dan uiteindelijk toch de vlag gevallen voor deze oud vendelier. Wij hebben veel respect voor de manier waarop hij, ondanks zijn ernstige ziekte, zich nog steeds tot het laatste moment aan toe met hart en ziel voor onze schutterij heeft ingezet.

Hend pakte in 1961 het vaandel op en bleef de schutterij trouw in alle goede en minder goede tijden die zouden volgen. Toen hij noodgedwongen na een hartinfarct zijn vendeliersfunctie op moest geven, werd hij in 1973 onze algemeen commandant. Een functie die hij 25 jaar lang op fantastische wijze invulling heeft gegeven. Met ferme pas en luide stem was het onmiskenbaar dat hier een echte commandant de leiding had. Toen de schutterij in 2003 een beroep om hem deed om de functie van algemeen commandant ad interim in te vullen heeft hij dit met verve 2 jaar gedaan. Het pak zat hem nog als gegoten.

Van 1987 tot 2006 is Hend bestuurslid geweest. Het organiseren van het ringrijden was tijdens ons jaarlijkse Schuttersfeest een van zijn taken. Hend was zelf ook een verdienstelijk ringsteker. Meerdere malen is hij in de prijzen gevallen en hij behaalde in 1977 en 1984 de titel van ruiterkoning. Hend had een natuurlijke klik met jeugd en jongeren. Velen van hem heeft hij door gewoon te zijn wie hij was actief gemaakt als lid van onze vereniging. Ook na zijn terugtreden als bestuurslid bleef Hend actief. Hij had nog steeds zijn vaste adressen waar hij de contributie ophaalde, was actief bij het tent zetten en heeft op zijn tractor hiervoor vele, vele kilometers afgelegd. Alles wat hij deed gebeurde met dezelfde inzet, plezier en humor.

Voor velen waren de schutterij en Hend één, iedereen kende Hendje en Hend kende iedereen. Op zijn bescheiden wijze heeft hij voor onze vereniging ontzettend veel betekend. Wij hebben geprobeerd enigszins een blijk van onze waardering te geven op de wijze zoals dat bij onze schutterij en in de schutterswereld mogelijk is. Zo werd hij Erelid in 2006, is hij drager van de Zilveren Isidorus en de Gouden Isidorus, bovendien ook van de Federatieve Eremedaille met Zilveren Kroon. Op voordracht van Schutterij St. Isidorus en de ABTB (LTO) is Hend in 2011 Koninklijk onderscheiden als lid in de orde van Oranje-Nassau.

Nu Hend van ons is heengegaan missen we een geweldige schutter, een warm en goed mens, we missen een vriend.

Zaterdag 21 maart hebben we hem met de grootst mogelijke schutterseer uitgeleide gedaan, voor zover de maatregelen i.v.m. de coronapandemie dit mogelijk maakten. Maar het vaandel is voor hem gezwaaid en de erewacht heeft hem het laatste salut gegeven.

Dat Hend mag rusten in vrede.

Het bestuur en alle leden wensen Hend zijn vrouw Joyce, samen met kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe in deze voor hen zo moeilijke dagen.

Antonie Zopfi
Voorzitter Schutterij St. Isidorus

Updated: 21 maart 2020 — 17:38