Alleen vrouwen aan de macht

Artikel in de Gelderlander Liemers editie 30-12-2023:

Schutterij St. Isidorus in Oud-dijk maakt een bijzondere periode door
Vier dames zijn aan de macht bij de schutterij in Oud-Dijk. Drie gaan het nieuwe jaar in als koningin en een meisje van 8 jaar als ‘ster’.

Kay Scholten

Oud-Dijk

Voor de duidelijkheid: vrouwen zijn bij schutterij St. Isidorus net zo belangrijk als mannen. Al zijn ze wel sterk in de minderheid. Dertig van de pakweg driehonderd leden heeft het vrouwelijke geslacht. ,,Maar ze mogen al sinds 1998 lid worden van de schutterij en kunnen sindsdien mee schieten”, zegt secretaris Bas Loeters, die ook weet dat bij veel andere schutterijen de discussie over vrouwen die deelnemen aan het schieten aanzienlijk later is opgestart.

Dat er nu zoveel koninginnen binnen de schutterij zijn, is wél bijzonder, zegt Loeters. ,,We hebben in 2009 een keer een ruiterkoningin gehad, maar dat was het dan ook wel zo’n beetje.”

Waarom er in die 25 jaar geen koningin is geweest? Was daar geen interesse in? ,,Jawel, hoor. Een paar dames zijn in het verleden behoorlijk in de race geweest, maar na een bloedstollende strijd legden zij het uiteindelijk net af bij het kampen.”

Tot dit jaar. De 20-jarige Ginny Kaal was de beste ‘lepeltjesschieter’ en werd gekroond als allereerste schutterskoningin van St. Isidoris. ,,Mijn vader wilde koning worden”, verklapt ze met een grote grijns. ,,Maar hij zei ook: als jij koningin wilt worden, moet je er vol voor gaan. Ik wist trouwens helemaal niet dat ik de eerste koningin was.”

Nog veel meer vrouwen konden een feestje vieren. Amber Huidink-Tinneveld werd ruiterkoningin, omdat ze de beste was bij het ringrijden. Dat ze nu met haar man en kind in Twello woont, is geen belemmering om mee te dingen naar die titel en die titel nu met trots te dragen. ,,Ik ben met de schutterij opgegroeid. De vonk tussen mijn ouders is volgens mij ook overgeslagen op een schuttersfeest. Ze namen mij en mijn zussen en broer ook altijd mee.” Waarom ze wel ruiterkoningin wilde worden? ,,Het leek me mooi om ook dat een keer meegemaakt te hebben.”

Dan zijn we aanbeland bij de jeugdkoningin, de 12-jarige Iza Loeters. Afkomstig uit een echte vendelfamilie en dus zelf ook regelmatig met het vaandel in de hand. Schieten en ringsteken kan ze ook goed, want na het afwerken van die combi werd ze gekroond tot jeugdkoningin. Bijzonder is dat ze deze titel heeft overgenomen van haar zus Maud.

De 8-jarige Kim Wolbrink vervolledigt de dominantie van de vrouwen binnen de schutterij. Zij gaat 2024 in als Ster van Isidoris, omdat ze van de jonge kinderen het beste kon ringrijden en schieten. En dan vendelt ze ook nog regelmatig. Is dat niet zwaar? ,,Wel als de vaandel heel lang op mijn schouder ligt”, geeft ze toe. ,,En de eerste keer dat ik vendelde, had ik blaren op mijn voeten.”

Secretaris Loeters geniet van alle persoonlijke verhalen. ,,Het is geweldig dat steeds meer dames zich verbonden voelen bij de schutterij, vaak al van jongs af aan. Ze maken echt een bewuste keuze om lid te blijven én om ook behoorlijk actief te zijn. Zo hebben we op dit moment drie vrouwelijke bestuursleden.”

Omdat vrouwen sinds 1998 lid mogen zijn van St. Isidoris, worden over anderhalve week de eerste zeven jubilarissen gehuldigd. Dat gebeurt tijdens het Old-Dieks Nieuwjaarwensen. Schutterskoningin Ginny weet al waar ze zich die avond mee moet bezighouden. ,,Heel veel handjes schudden.”

Updated: 30 december 2023 — 11:19